Thursday, November 24, 2011

diary mode two

sufjan stevensi õhtupoolik, pärast pöff.
medikamendid mõikavad, väikesest muulast olen vist väiksem.

kirjutan kevadise õnnekonverentsi-ettekande põhjalikumat artikli-varianti ning sellega seoses tuli seal kõneldud "ärkamishetked" kõikidest tekstidest ka päriselt üles leida: tekkis harukordne ja "nõdralt väärtuslik" täppisteadlase tunne. otsing on seni viinud oodatud tulemuseni - need kohad on ka nüüd nendes tekstides täiesti olemas.

vahel teen tähtveres väga lühikesi jalutuskäike ning satun õue ilmselt aegadel, mil kõik siit kusagil ära on: järele jääb päevastest ududest ja hallist niiskusest läbistatud harukordne vaakum - otsekui oleks mingi horisontaalne gravitatsioon kõik inimesed kusagile ära tõmmanud; justkui oleks ümbritsev linnastik muutunud täis-skaalal natüürmortiks, kuhu vaatlejal on võimalik peale astuda.

mitte just kõige analüütilisem tuju.

loen jaanus adamsoni blogi, nõustun: jah, miks mitte, inimene vist tõepoolest ei ole dostojevskile eriline saladus. ja miski kusagil ütleb: ega äkki pole mullegi? note to self: selle üle võiks natuke järele mõelda.

4 Comments:

Blogger tank said...

kas humanitaaridel ongi nii, et kui natuke rohkem järjest empiirilise materjaliga tegeleda siis tuleb kohe täppisteadlase tunne peale?
(tögamine)

5:18 PM

 
Blogger Jack said...

jah, tank, just nii!!!
jumalime - kogu järelejäänud aja oleme midagi munakivide sarnast, kellel "empiirikast" on mingi eriti kustunud arusaam.
(no offense, munakivid.)

12:05 PM

 
Blogger Jack said...

This comment has been removed by the author.

12:13 PM

 
Blogger Jack said...

aga kui rääkida tõsiselt, siis ega see humanitaarias minu jaoks eriti igapäevane ei ole küll, kui võid mõttes tõdeda: kõik, mis ma siin räägin, VASTAB TÕELE. vaadake siia ja siia ja siia - vastab tõele. nagu matemaatikul, kes tegutseb "tegelikkusest isoleeritud sfääris", mistõttu tema vastused on alati tuvastatavalt õiged või valed: mitte miski ei saa seda tõesust või väärust ümber lükata. see pole tõesti just igapäevane, harjumuspärane kontekst. ja siis tekib ju selline "hea", "ideoloogia haardes" puhkamise tunne: näed, väärtuslik kraam on, olen ennast õigustanud, ehkki see kõik polnud just kuigi terane.... ptüi.

12:14 PM

 

Post a Comment

<< Home