Wednesday, October 19, 2005

hea uus sajand

kui suruda oma silmad kokkupõrkekindla klaasi plastist ja argoonist kihtide vastu (virtual light) ning vaadata aknast välja, terendab tartutagune tuumataevas. oranž kummituslik kuma on laotanud end öise linna kaguosa taha, peegeldades oma spektraalse keha alastuses allpool toimuvaid võikalt pöördumatuid protsesse : seda veenvat teist loodust, mis võrgutavalt vallutab, seda plastmassist paradiisiaeda ilma õunteta. miljööliste taustkihtidena meenuvad tuntumad klassikalised kirjanduslikud düstoopiad: orwelli ja huxley prognostilised metafoorid, pynchoni tekstiline skisofreenia. kogu linnaruumi on võimalik kirjeldada nii segaduse ja "reaalsuse kao" negatiivsetes terminites, aga ka pilvesoleku, kohese afekti ja pindmise vabamängu positiivsetes terminites. tartu on düstoopiline linn par exellence. siin on võimule tulemas kokkuvarisenud tähistusahela kultuur, mille suhtes hakkavad inimesed käituma kui afektiivselt laetud skisofreenilised operaatorid. identiteedikao võitev afekt, hämar abielu hauaga.

aga kas pole see mitte igal pool nii - isiklikud, subjektiivsed ihad on võõrandatud, reklaamitööstus on need objektiivseteks muutnud ning turundus on neile oma sümboolse väärtuse määranud. just seda ma kaubamajas tunnen: kuidas minu subjektiivseid ihasid mulle universaalselt atraktiivsetena tagasi müüakse. sest kas ei tunne ma tükikest endast ära, kui otsustan täiesti spontaanselt, teadmata isegi miks, osta FCUK teesärgi? või kenti uue plaadi?

ning loomulikult on see lõppkokkuvõttes lihtsalt minu enda hangunud sisemine külm.

sest oranži tekitavad kõigest luunja kurgikasvuhoone valguslambid (kas taevas pärlendaks, kui seal viljeletaks vesikultuure?) ning tulemuseks on tahkestatud rohekas vesi, mille pakendil on potentsiaal tuumasõda üle elada. kurgid on ulmeliselt aerodünaamilised, kuid millegipärast ei meenu sellele mõeldes star treki positivistlik usk tehnokraatlikusse ideoloogiasse, vaid pigem alien ja see, kuidas seedetrakt võib osutuda üsaks senitundmata eluvormidele...

kolm nädalat tagasi oli tartus öine ülelinnaline elektrikatkestus, aga oranži kuma see ei mõjutanud. tekib tõsine kiusatus mõtlema hakata, et see on saanud olemuslikuks osakeseks loodusest.

järgmine kord: sülearvuti-üksindus
yours truly,
love is dead

0 Comments:

Post a Comment

<< Home