Tuesday, September 18, 2007

lähemale iseendale

On õpetusi, mille kohaselt „tõelise minuni” jõudmiseks tuleb mul „iseendast” lahutada kõik mulle teadaolevad minu omadused. Alles siis seisan silmitsi selle tühja „ise” või „minaga”, tolle sõna kui tühja tähistajaga, mis asub minu olemise tuumas.

Võiks arvata, et umbes samasuguse lahutustehtega on saavutatud near-water tüüpi karastusjook, mille paar head näidet juba mõnda aega ka Eesti turul ringlevad.

http://www.alecoq.ee/index.php?action=prods_change&lang_ID=1&prod_group_ID=6&prod_ID=319

http://www.saku.ee/camp/2007_06_vivafresh/

Too lahutustehe võiks vihjata, et near-wateri retseptiks on maitse-, värvi- ja säileainete kriitilise massi ja meeletu vohangu oskuslik vähendamine millekski hõrguks, õhkõrnaks, peeneks ja nauditavaks, mida lõunal pikast ja kitsast klaasist prae kõrvale nautida või külmkapist kiiresti loengusse kaasa haarata.

Miski pole kaugemal tõest. Miks?

Kui Monty Python võrdleb Austraalia õlu maitset kanuus armatsemise veelähedase kogemusega, siis kindlasti ei saa sama võrdluse abil kirjeldada near-waterit. Sest near-water – too postmodernsele ühiskonnale iseloomuliku „peaaegu-olemise” õrnalt gaasiline võrdkuju – läheneb veele sealt kusagilt teiselt poolt. See moodustub – või õigemini saavutatakse – hoopis liitmistehte alusel: sellest millestki saab near-water alles millegi juurdetulekul. See pole nii, et near-water „poleks enam muud kui peaaegu pelgalt” vesi. Near-water „pole veel” vesi. See on lõputu iseendaks-saamise protsessis toimuva püüdlusterohke soovmõtlemise pakendatud vaheprodukt.

8 Comments:

Blogger tank said...

muidugi pole asi ainult nendes füüsikalistes komponentides, mis tollele veele liidetud on. vaid mingis tarbimisväärtuses, võibolla isegi brändinimes? nagu ntx hello kitty, mis polegi midagi muud peale puhta brändi.

aga kas fakt, et near-water jookidel, vastupidiselt veele, on "parim enne" kuupäev, näitab et liiga ammu toodetud jooki tarbida pole trendikas? või rikneb see jook tõesti aja jooksul. :)

3:30 PM

 
Blogger Jack said...

võib-olla tähistab see kuupäev hetke, mil near-wateri meeleheitlik püüdlus lõpuks täitub ning see viimaks ometi veeks muutub?

5:06 PM

 
Blogger tank said...

ja selle tarbimine siis oleks kohutav patt, mis manifesteerub kehaliste vaevuste, kõhulahtisuse või toidumürgituse kujul? :)

9:05 AM

 
Blogger Mario Pulver said...

So near, yet so far...

Mul on siiralt hea meel, et olen turust nii kaugele jäänud. Mis asi see küll olla võiks, mis on nii õrn, esoteeriline ja kauge, et teda tarbida oleks sama ilus kui juua inglipisaraid?

Nagu ma aru saan, on vastuseks: säilitusainetega, maitsestatud vesi. Teate, tõsiselt, läitke end.

Ise kasutan trennis või reisil käies ammu ostetud veepudelit, mis täitub vajadusel kraaniveega. Ehk oleks trendikam osta üks Aqua Plus, kallata see õrnalt porilompi tühjaks, täita kraaniveega ja käia siis väljakutsuva pilguga tänaval ringi, rüübates pealtnäha hirmkallist marketingisaasta?

11:30 AM

 
Blogger tank said...

"marketingisaast", "läitke end". sa ei näi sugugi olevat turust distantseerunud. vastupidi - sinus räägib viha, sa oled turuga emotsionaalselt tugevasti seotud :)

tegelikult on hämmastav, kui lai valik erinevaid vesi (mitmuse osastav) poelettidel juba on. lisaks igasugu allikavetele leiab kindlasti ka erinevalt töödeldud tavalist kraanivett. siis on vee võluvesi, mida on vist jääst sulatatud ja midagi veel peale loitsutud. nüüd need near waterid.

näib et inimene pole valmis vett jooma, kui see pole pudelis, brändinimega varustatud ja raha eest ostetud. ega jala käima, kui see pole fitness, rasvapõletus, nordic walking või mõni taoline nimetatud ja kaubastatud tegevus.

ja muide, minuarust pole see üldse põlgust väärt, vaid lihtsalt huvitav nähe :)

3:46 PM

 
Blogger Jüri said...

see on naljakas küll, aga kui sel teemal väga emotsionaalseks minna siis jääb vägisi mulje paarist lõunaosariikide redneckist kes peksavad rändkaupmeest. mitte, et rändkaupmees peaks suvalist paska müües oma hinge müüma, aga on veidi imelik, kui teda pekstes arvatakse et haugutakse õige puu all või koguni usutakse midagi paremaks muutuvat. või kuidagi nii.

võin pikemalt põhjendada ja ma usun, et te mõlemad teate - solvata ma loomulikult ei taha.
ps. ei, ma ei kaitse near-waterit.

10:05 PM

 
Blogger Jack said...

naljakas, et võrdlemisi neutraalsest kirjeldusest on saanud miski, mille pärast "end läita" või mis kujutab endast selle või teise puu all maailmaparanduslikku haukumist. aga nii see praegusel ajal kord vist juba on - tasub võtta selgesõnaliselt hinnanguline seisukoht (nagu bush - kui te pole meie poolt, olete te meie vastu), loobuda igasugustest neutraalsetest looduskirjeldustest (veekogud), sest siis takistab see tekstile mingi muu, suvalise hinnangu omistamist.

12:01 PM

 
Blogger Jüri said...

ei, tegelt, jack, anna andeks. minu vastus kõlbab ehk ainult patsi emotsionaalse jutu kohta.

palun vabandust, kogu südamest.

5:54 PM

 

Post a Comment

<< Home