Friday, September 12, 2008

za novo politiko





Sloveenias on kahe nädala pärast tulemas parlamendivalimised ja sellele kohaselt on kogu Ljubljana vaba seina- ning välireklaamipind üle kleebitud usaldusväärsete naeratustega, mõistvate pilkude ning lugematute konstruktiivsete lubadustega. Demokraatlikule ühiskonnale juba harjumuspäraseks saanud protsessis, ning ajastul, mil poliitikast on saanud reklaamitööstuse üks tulutoovamaid alamharusid, on uuel vasakparteil Zares copywriteritega iseäranis vedanud: idee on lihtne ja lööv, teostus ei maksa peaaegu üldse midagi ning "za novo politiko" (kui öelda seda veendunult ja madala häälega) võiks Eestilegi sarnaselt liiga kauaks paremale kaldu jäänud riigis nii mõnedki kõhklejate hääled koju tuua. (Ehkki Eestis, kui mu mälu mind ei peta, oli see mõni aasta tagasi just parempoolne partei, mis täpselt sama lubadusega suure hulga hääli kokku korjas ja valitsuse moodustas.)

Mõte on sedavõrd lööv ja paeluv, et kogu selles kampaaniaeufoorias ja uue juhtidee märatsevas turustamishoos pole Zaresil tulnud isegi ära otsustada, millist poliitikat täpselt lubada, või õigemini - kas toetada paljuhäälset liberaaldemokraatiat või hoopis midagi ainitist ja totalitaarset... Sest kas pole see niimoodi, et paljuhäälsus (ülemisel plakatil see, mida Zares toetab) peaks vastama just nimelt labürindile (mida Zares alumisel plakatil ei toeta) - lõpmatule diskussioonirägastikule, kus siis lõpuks, suure vaevaga ning mitte iialgi täienisti rahuldavalt, kuid kõigi õiglustundele vastavalt "jõutakse läbipääsuni", tehakse mingi otsus? Ning kas pole see ka niimoodi, et ainuline, totalitaarne ja absoluutselt kehtestav hääl (mida Zares ülemisel plakatil ei toeta) vastab just "tühjale labürindile" (mida Zares alumisel plakatil toetab), kus vastus on kehtiva korra struktuurist enesest tingituna "alati juba käes"?

Kuid need õhku jäänud sisulised pisiotsused pole kunagi takistanud kedagi kandideerimast - otsustada saab ju ka siis, kui partei suure võidu harjal koalitsiooni hakkab moodustama. Peaasi, et poliitika, mida müüa, oleks uus - ning niimoodi lause ju ütleb...
Posted by Picasa

4 Comments:

Blogger tank said...

hea meel sind näha üle hulga aja! justnimelt NÄHA, sest ülemisel valimisplakatifotol oled sa peegeldusest nähtav :)

12:35 AM

 
Blogger Terje said...

Milline rõõm sind avastada! Kas tohib, lingin sind avantüristide blogis? siis oleks kohe hea lähedal klikkida:)

12:53 PM

 
Blogger Jack said...

tohib küll:)

3:42 PM

 
Blogger Unknown said...

mbt shoes
vans outlet
nmd
yeezys
cheap nfl jerseys china
hermes handbags
red bottom shoes for women
air max
jordan 4
yeezy boost

6:19 AM

 

Post a Comment

<< Home